Audiovisuals

Bezoek stadsbestuur Beringen afvaloven Harlingen

Dutch

11-09-2018

Promotion incinerator towards other countries 

Twijfels over de REC: Bynt 27 januari 2016:

Date: 26/01/2016

Running time: 26:35

Language: Frisian/Nederlands

Twijfels over de REC

 

Steeds groeiende twijfels over de afvaloven in Harlingen, de REC. Een verslag van Miranda Werkman van Omroep Fryslan.

A growing mistrust of the incinerator in the Netherlands. A program by Miranda Werkman from broadcasting Fryslan

 

Source: Omrop Fryslân - Link

 

Keywords: REC, Harlingen

Zembla: Angst in Harlingen

Date: 13/03/2014

Running Time: 33:09 min

Language: Dutch

Bewoners van Harlingen zijn bang voor de afvalverbrandingsinstallatie aan de rand van hun stad. Ze denken dat ze ziek worden van de giftige rook die uit de schoorsteen komt. Onlangs werden er in de eieren van lokale hobbykippenhouders te hoge dioxinewaarden ontdekt. De inwoners wijzen naar de oven als oorzaak van de problemen. Want voordat de vuilverbrander er drie jaar geleden kwam waarschuwden deskundigen dat de installatie niet aan de milieueisen voldoet en daardoor een gezondheidsrisico vormt voor omwonenden. Ondanks heftige protest van de bevolking kwam de oven er toch.Volgens de directeur van de vuilverbrander voldoet de installatie inmiddels aan alle normen. Ook de wethouder van Harlingen zegt dat de oven veilig is. Maar de burgers vertrouwen het niet. ZEMBLA onderzoekt wat er kan gebeuren als de overheid haar burgers niet serieus neemt.

Residents of the city of Harlingen distrust the waste incinerator in the outskirts of their city. Recently, too high dioxin values were detected in the eggs of local hobby chicken farmers.

 

Keywords: Dioxins, Harlingen, eggs, pollution, waste incineration

FrŷslanDOK: Dioxines in Harlingen

Date: 08/03/2015

Running Time: 30:11 min

Language: Dutch

Yn Fryslân DOK wurde de aksjes rûnom de dioksine melding yn Harns folge.
Toksikolooch Abel Arkenbout toande yn septimber 2013 oan dat der hegere konsintraasjes dioksine yn de aaien fan hobbyboeren sieten. Dêrtroch groeide it wantrouwen yn de ôffalferbaarner fan Omrin yn Harns. Neffens Omrin bliuwt de útstjit fan skealike stoffen in stik ûnder de easken fan de miljeuwetjouwing, mar dochs folgje der nije ûndersiken. De provinsje makket jild frij om in jier lang kontinu op dioksine te mjitten yn de piip fan de REC.

 

Keywords: Dioxins, Harlingen, eggs, pollution, waste incineration

Hjoed fan 18 oktober 2014 18:00

Date: 18/10/2014, Running Time, relevant content: from 2:48 to 4:15 minute

Running Time, relevant content: from 2:48 to 4:15 minute

Language: Frisian/Dutch

Short news-coverage on hormone distrupting elements found in the water of the harbour of Harlingen.

 

Keywords: Endocrine disruptors, EDCs, synthetic hormones, Harlingen, harbour, water

Afvaloven Harlingen

Incinerator Harlingen short presentation (Dutch)

Please reload

 

News (Dutch) items​

Geduld met afvaloven is op

21 juni, 2018, Trebol Harlingen

Alle pogingen van de gemeente en de provincie Fryslan het vertrouwen terug te brengen tussen de bevolking en de afvaloven zijn mislukt. Dat bleek op de informatie-avond in Trebol, Harlingen donderdag 21 juni 2018.

Minister van EZ kiest eieren voor zijn geld

14-11-2017

Een aanhoudend verzoek – ook via de WOB – van ToxicoWatch om verstrekking van locatiegegevens van een landelijk eieren onderzoek wordt één dag voor de rechtszitting op de valreep gehonoreerd.​ De Minister koos één dag voor de rechtszaak eieren voor zijn geld, en honoreerde op de valreep het verzoek van ToxicoWatch om de locaties van het landelijke eierenonderzoek vrij te geven voor wetenschappelijk onderzoek door ToxicoWatch. 

Verbrandingstemperaturen

14 juli 2016

Artikel Karin de Mik op Fryslan1

Feitelijke stand van zaken aangaande o.a. temperatuurgegevens, zogenaamde verbeteringen afvaloven REC Harlingen.

 

Website Dutch Fryslan1

Het verloren paradijs van Jacob Rijpstra

TPO Magazine, 13/01/2015

De komst van een afvalverbrandingsoven aan de FrieseWaddendijk zorgt al acht jaar voor onrust onder omwonenden.Toen de eieren van hobbyboeren besmet bleken met het giftigedioxine wisten ze het zeker: die oven deugt niet. Over hetverloren paradijs van hobbyboer Jacob Rijpstra en de strijdlustvan toxicoloog Abel Arkenbout. (Auteur: Rineke van Houten)

(PDF, Language: Dutch)

Actie om onderzoek naar dioxine-eieren

Leeuwarder Courant, 6/2/2014

HARLINGEN De Harlinger gemeenteraad moet serieus op zoek naar de bron van de dioxinevervuiling in de eieren van hobbyboeren in en rond Harlingen.

(PDF, Language: Dutch)

Zoek bron van dioxine-eieren

Leeuwarder Courant, 27/01/2014

Eieren van kippenhouders in en rond Harlingen bevatten te veel dioxine. ToxicoWatch dringt aan op een deugdelijk onderzoek naar de bron van deze vervuiling.

(PDF, Language: Dutch)

Toxicoloog dringt aan op onderzoek naar bron dioxine-eieren

Harlinger Courant, 21/01/2014

HARLINGEN - De GGD gaat te kort door de bocht in het dossier dioxine-eieren. Dat stelt de Harlinger toxicoloog Abel Arkenbout. Volgens de GGD is er een "historische bron". Maar volgens Arkenbout blijkt uit het onderzoek van de GGD dat er in een half jaar tijd tot vijf keer meer dioxine is aangetroffen. Daarnaast heeft de GGD geen onderzoek naar eieren in de stad Harlingen gedaan. “De meest vervuilde eieren vond ik in Harlingen”, zegt Arkenbout, die opnieuw eieren uit de stadskern heeft laten onderzoeken. “Het laboratorium heeft schokkende concentraties vastgesteld, ernstiger dan in Midlum en Wijnaldum”, aldus Arkenbout. Volgens de toxicoloog gaat de GGD ook te kort door de bocht door te stellen dat het dioxine-ei bij hobbyboeren een landelijk probleem is.

(PDF, Language: Dutch)

Ei eten uit eigen ren: verstandig?

Leeuwarder Courant, 15/01/2014

Argeloos een paar kippen houden in de achtertuin is niet zo gezond als menig kippenhouder wellicht denkt, bleek eerder deze week. Hoe erg is het?

(PDF, Language: Dutch)

Einde eten hobby-ei nabij

Leeuwarder Courant, 14/01/2014

HARLINGEN - De romantiek van het eieren eten van eigen kippen zou wel eens snel voorbij kunnen zijn. De GGD in Friesland wil een strengere norm voor dioxinen.

(PDF, Language: Dutch)

Dioxin eggs national problem

NL Times, 14/01/2014

The Groningen Health Service in Friesland (GGD Friesland) wants the eggs, produced by hobby farmers, to be examined for dioxin in a national study. The GGD has reason to believe the high levels of dioxin are not only limited to Harlingen.In September 2013 a study showed increased levels of dioxin in eggs from hobby farmers. Further investigation has now shown the increased dioxin levels are not limited to just Harlingen.

(Link to article, Language: English)

Te veel dioxine in eieren hobbyboeren

Nieuwsuur, 14/12/2013

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet in de gemeente Harlingen onderzoek naar eieren met een zeer hoog dioxinegehalte nadat een bezorgde toxicoloog aan de bel trok. Ondertussen weten de bewoners van Harlingen niet meer waar ze aan toe zijn.

(Link to article and a video-fragment, Language: Dutch)

Twaalf lieve kippen en veel dioxine-eitjes

Leeuwarder Courant, 11/09/2013

MIDLUM - Hadden we maar nooit meegedaan, zegt Elly Bleeker uit Midlum. Ze gaf eieren aan de Harlinger partij Frisse Wind. Nu blijkt het dioxinegehalte in de eitjes te hoog.
 

(PDF, Language: Dutch)

Research into dioxin eggs Harlingen

NL Times, 10/09/2013

The municipality of Harlingen asked the Dutch Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA) to investigate eggs that  were found with high levels of dioxin.The municipality announced on Monday that it wants to know why the dioxin levels in the eggs are so different from the rest of the province. The eggs were found in 13 homes that keep chickens in the municipality. The eggs are not sold in the supermarket. Large amounts of dioxin can cause severe skin abnormalities and increase the risk of cancer.

(Link to article, Language: English)

Gifstoffen in Harlinger eieren aangetroffen

Leeuwarder Courant, 07/09/2013

HARLINGEN - In Midlum en Harlingen zijn op drie adressen eieren van scharrelkippen gevonden met riskant veel dioxinen of pcb’s. De oorzaak is nog onduidelijk.

(PDF, Language: Dutch)

Please reload

 

Presentations​

 

Emissions of an incinerator: regulated, measured and hidden


Dioxin2018, Krakow, Poland

 

In 2011 a ‘state of the art’ waste incinerator was built in Harlingen. In 2013 NGO ToxicoWatch found high concentration PCDD/Fs/ dl-PCBs in eggs of backyard chicken in the surroundings of the incinerator. In August 2015 a continuous sampling program of flue gases for dioxin monitoring was implemented, but in December 2017 the admission permit for this long-term sampling program was terminated by plant management (for unstated reasons), neglecting the wish of both the Dutch government and the concerned population to continue publicly controlled monitoring. The present research shows an ongoing underestimation of dioxins emissions.

Abstract

Please reload

 

Posters

Poster presentation Dioxin2018, Krakow Poland
Poster-Krakow-Bouman KB07.jpg
poster-krakowB4.jpg
Get Social with us!

 

Feel free to visit or follow our social network sites for more information and updates about our work.

Contact Us:

 

A. Kuyperstraat 6,

8862 VS Harlingen,

The Netherlands

 

Email : info@toxicowatch.org

The Toxicowatch foundation is an organization dedicated to creating a safer and healthier world by advancing the science of toxicology.

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • LinkedIn Classic
  • Tumblr Classic

© 2015 by Toxicowatch Foundation. Created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now